moka kávovar
Díky Italům si můžeme vychutnat doma připravené skoro pravé espresso. Stačí nám moka kávovar, obecně známý pod názvem „koťogo“ a espresso s plnou chutí můžeme mít nejen v kavárně.
Za tento vynález do kuchyně můžeme poděkovat italskému inženýrovi Alfonsovi Bialettimu, který v roce 1933 přinesl do italských rodin novou kulturu přípravy kávy v podobě hliníkového kávovaru. Tento revoluční výrobek byl určen Italům, takže myslíc na jeho design vytvořil ve stylu art deco do osmiúhelníkového tvaru se stylovou rukojetí.
Po více než 80ti letech si zachoval svůj vzhled bez výraznějších změn a je rozšířen po celém světě. Neustálým zlepšováním použitých materiálů kopíruje potřeby milovníků kávy dodnes a je dostupný i ve verzi vhodné na plynové a elektrické sporáky, ale i na indukční varné desky.
sýry
Pravý italský parmazán, gorgonzola zda mozzarella jsou neodmyslitelnou součástí dovolenkového jídelníčku. Sýry patří k tradičním italským pochoutkám, kterých se během dovolené neumíme nasytit. Každý sýr má jedinečný výrobní proces a specifickou chuť, která se hodí k jiným pokrmům.
Mozzarella se hodí do teplé, ale i studené kuchyně a je ideální pro zapékání, pizzu nebo do salátů. Její vznik je stále zahalen rouškou tajemství, jelikož se k jejímu původu váže příběh o italském výrobci sýra, který nesl čerstvý sýrový tvaroh a při zakopnutí mu spadl přímo do vařící vody. Ať je to pravda nebo není, to se už asi nedozvíme, nopotrebných bylo ještě mnoho vylepšení jako pasterizace a vakuové balení, aby se mozzarella dostala na náš trh v takové podobě jak ji známe. Za mozzarellu ve vakuovém balení můžeme poděkovat firmě Galbani, která s touto variantou prodeje přišla v roce 1965.
Parmezán a gorgonzola mají v kuchyni také všestranné využití. Parmezán je ideální na těstoviny a gorgonzola se přidává do salátů nebo do omáček. První zmínka o parmezánu se váže k parmské mnichům, kteří chtěli vytvořit sýr, který by vydržel několik let. Podařilo se, a čím je sýr starší, tím je jeho hodnota a kvalita vyšší. Gorgonzola pochází také z Itálie a modrá plíseň, která je pro tento sýr charakteristická vznikla díky podnebí. Dnes je výsledkem procesu, který trvá několik měsíců.
zmrzlina
Letní procházky městem, posezení v kavárničkách a sladké kornoutky s tajícího zmrzlinou. Období, na které se někteří těší celý rok. Nabídka zmrzlináren je bohatá a na své si přijdou i ti, kteří touží po nových příchutích, sorbety nebo veganské zmrzlinách.
Horké dovolenkové dny si mnozí z nás neumí představit bez kopčekavýbornej zmrzliny. Itálie je oblíbeným dovolenkovým cílem Slováků a tradiční italskou zmrzlinu – gelato, najdeme v každé italské uličce. Gelateria již z dálky lákají barvami a nabízejí osvěžení během letních dnů. Italové, proslulí svou gastronomií, stáli u zrodu i této pochoutky.
Zmrzlina je populární odedávna a její historie sahá až do staré Číny, kde konzumovali mléčnou rýžovou směs, kterou dávali ztuhnout do sněhu. Římští císaři si zase pochutnávali na ochucených sněhu. Trochu umění do přípravy zmrzliny přinesl umělec a architekt Bernard Buontalenti v 16. století, který pro španělského krále připravil smetanový lahodný dezert. Toto byl okamžik, kdy vznikla pravá italská zmrzlina – gelato. Kdo jednou ochutná italské gelato, ten bude tuto chuť hledat v každém dalším kopečku i doma.
housle
Italské ulice jsou protkány pouličními hudebníky, kteří doprovázejí běžný den všech obyvatel, čim uličky nabývají ještě větší patos. Památky se rázem zdají historickejšie, hezčí, pompéznější, když v jejich pozadí znějí tóny hudby. Není se čemu divit, že Itálie přímo dýchá hudbou, protože i housle jsou dílem Italů.
Podle zachovaných nákresů vznikly počátkem 16. storočia.Prvé moderní housle, které se také zachovaly, zhotovil Andrea Amati na žádost rodu Medici.Práve tyto housle měly sloužit pouličním umělcem. Od této doby se používají dodnes v téměř nezměněné podobě po celém světě. Nejznámější výrobci houslí žili v 16. – 18. století. Jedním z nich byl i Ital Antonio Stradivari, jehož hudební nástroje mají hodnotu miliony eur.
opera
Pro milovníky tohoto hudebně-dramatického žánru není překvapením, že rodištěm opery je Itálie. Tento typ hudby není pro každého, ale kdo si jednou operu oblíbí, stane se jí věrným obdivovatelem. První operasa sice nezachovala, ale byla jí opera Dafne, jejímž hlavním tvůrcem byl v 16. století Ital Jacopo Peri. Jeho vrcholným dílem byla Eurydice, kterou napsal u příležitosti svatby Jindřicha IV. a Marie Medici. První opery byly velmi jednoduché a krátké a jejich vývoj byl postupný. V 17. století se opera rozšířila i do jiných zemí kromě Itálie, až se vyvinula do dnešní podoby literárně-hu
https://peclive.cz/fusak-zaklad-zimni-vybavy-nejen-do-kocarku-riko-basic/
https://2minuty.cz/cestujeme-na-maledivy-tipy-a-rady-pro-dokonalou-dovolenou/
https://elmag.cz/v-berlinskem-dome-kde-ziji-novinari-ruske-agentury-bylo-nalezeno-zapalne-zarizeni/