6.9 C
Brno
Pondělí, 27 října, 2025

Domácí perník s jablky: Sladká klasika, která nezklame

Na jeden plech s rozměrem 34 x 25 cm budete potřebovat:
3 vejce
180 g krystalového cukru
1 balení skořicového cukru
380 g polohrubé mouky
40 g kakaa
100 ml řepkového oleje
200 ml plnotučného mléka (případně rostlinné alternativy)
3 šťavnaté jablíčka
1 kypřícího prášku do perníku (20g)
1/2 prášku do pečiva (6 g)
K dokončení 4 PL džemu z černého rybízu (nebo jiného „kyselkavé“ džemu) a trochu strouhaného kokosu.

postup:
Celé vejce vymíchejte s krystalovým i skořicovým cukrem do pěny. Ideální šlehačem, hotové to bude za pár minut.

Přidejte mouku, kakao, prášek do pečiva i do perníku a dobře promíchejte. Postupně přilévejte i mléko a olej.

Nakonec přidejte nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka a ještě jednou promíchejte.

Těsto vylijte do vymazané nebo vystlané formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Snižte teplotu tak na 160 stupňů a pečte přibližně 45 minut. Zda je upečený zjistíte klasicky, když zapíchnete špejli a vyjde ven čistá.

Mírné vychladlý ale stále teplý perník vyjměte a otočte spodní stranou nahoru. Potřete džemem, nakonec posypte strouhaným kokosem a před tím, než zkusíte ochutnat ho nechte vychladnout.

Nejnovější články

Sponzorované odkazy

udalosti
spot_img

Další články autora

Sponzorované odkazy

úvěr